Tuesday, April 5, 2011

Memasang SunROOF Kereta





Salam semua, sunroof atau bahasa melayu nyer bumbung suria sangat popular dalam dunia modifikasi kereta....tak tau la kat mana yg syoknyer bila ada sunroof nie...ader sunroof kelajuan kereta tak bertambah pun...cuma yg pastinya bila ader sunroof...kereta nampak mantap & bergaya...itu jer...mula2 pasang dulu...rasa syok la sat.....org kedah kata cempeghaa...bawa jer kereta..asyik tengok langit....itu dulu la...sekarang nie aku dah boring.....ramai yg tahu mcm mana kerja2 pemasangan sunroof dilakukan...tp banyak jugak yg kurang belum tahu....sama la dengan aku dulu-dul...kali nie aku nak berkongsi mcmmana proses penukaran sunroof kereta aku dilakukan.....setahu aku...cara paling glamer utk pasang sunroof...ada dua kaedah....tp ader lagi kaedah lain...cuma yg glamer nie tak salah aku dua di bawah nie la....
  1. Tukar sekeping terus bumbung (mcm yg aku buat kat kereta aku)
  2. Tebuk bumbung sedia ada
Semuanya bergantung pada tuan punya poket dan nasib....tukar sekeping bumbung lebih selamat dan tak banyak masalah kemudian hari......tp kosnyer lebih tinggi dari tebuk bumbung sedia ada...selalunya bila tebuk bumbung nie....lama kelamaan getah pada cermin sunroof akan cepat haus dan kesan simen pada bumbung yg ditebuk akan rosak.....masalah yg selalu sgt dihadapi oleh owner2 yg tebuk bumbung nie bila time hujan lebat.....sunroof bocor....selalunya selepas 5 atau enam bulan masalah bocor nie akan berlaku....tp ada yg ok..tak bocor pun.....apa pun bergantung pada nasib ler.....kalau kereta Malaysia mcm Waja, gen2, satria neo, Exora....setahu aku la.... kalau nak cari bumbung sekeping yg ader sunroof....rasanyer mmg takder la...so kalau terjumpa Waja, Satria Neo, Gen2 ker yg ader sunroof...kompom itu mesti tebuk bumbung...

Ok, aku mula mecari sunroof menerusi internet dan juga window shopping di kedai2 potong area utara.....susah nak jumpa sunroof honda EK nie...ader jer....tak sempat...dah kena rembat......satu hari tue....Adi...kawan yg aku kenal dlm forum honda.....dia call ckp di Penang ader kontena sampai....dlm kontena tue banyak sunroof.....tp sunroof Honda EK cuma ada satu jer...yg lelain tue semuanya honda EG......aku pun seronok la kejap....ingat nak suruh la si Adi nie booking utk aku.....rupernyer semua sunroof tue dah dibooking....org yg booking tue tokey kedai tukar sunroof di butterworth.....namanya Nod.....cehhh...harun betoi.....tp si Adi ni punya baik hati....dia sanggup pigi ke kedai Nod & bincang nak beli sunroof nie....tp si Nod nie tak mau jual melainkan aku pegi pasang kat kedai dia.....

Gila punya hal....aku pun call la si Nod nie & bincang pasal harga......barang tak tengok lagi....tp sebab dah nak jugak sunroof tue... aku bayar 80% dari kos keseluruhan awal seminggu seperti yg di minta oleh si Nod nie....Si Nod nie tak mau simpan kat aku kalau duit tak bayar....sbb ramai org yg bertanya...barang panas nie cepat jer org masuk meminang.....yg best tue....ader sorang mamat nie call mintak beli sunroof tue dari aku....dia nak up lagi RM400......sorry la bai...tak dapek den nak nolong.....







Nie la rupernyer bumbung sunroof Honda EK yg aku beli tue....memang masih hensem






Sesudah subuh.....aku bertolak dari Alor setar menuju ke Butterworth.....penuh semangat bai....sampai tak sempat nak sarapan.....sampai jer kat kedai tue....si Nod nie dah siap menunggu aku......muda lagi mamat nie....rupanya mamat nie org Indon.....mamat nie kawin dengan org kita....dah lebih 12 tahun buat keja nie....dulu dia keja ngan tokey cina di Sg Petani.....la nie dah bukak bengkel sendiri....mcm nie la...baru ada wawasan.....tanpa cakap banyak.....kereta aku dibogelkan........



Cermin depan dan belakang dibuang.....kerja2 pemasangan nie cuma berjalan satu hari jer....start kul 9 pg.....5.30 petang siap......mmg cepat dia buat keje.....tp biasa la bai...bila keja cepat nie.....kehalusan tue tak diambik berat sangat la.....secara keseluruhannya mmg aku kurang berpuas hati la.....tp nak buat macamna.....dah perjanjian mcm tue...mesti pasang kat kedai dia....lepas balik dari kedai nie..keesokkan hari aku pergi chek wiring.....sbb aku tak puas hati dgn cara dia sambungkan wire2 kat dlm dashboard aku tue.....takut bai...kang terbakau kereta.....tak ke padan muka aku....


Nie pekerja si Nod tue....tengah dok proses nak bukak bumbung kereta aku......





Ha..ha...nie la rupernyer kereta aku bila dah takder bumbung.....tak hensem langsung......tp mamat indon nie banyak kali jugak la kena tegur ngan aku.....sbb buat keja kasar2....aku sakit mata bila tengok org buat keja lebih kurang.....punya la tak harap kat depa nie...sampai aku beli makanan pun makan tepi kereta.....kita bayar duit...mestila nak elok...kan..kan...



Nie la rupanya kepingan bumbung aku yg asal.....berkurap blah dalamnyer.....memang patut pun aku tukau sunroof...hi..hi...nie la alasan yg kuat aku bagi kat bapak aku.....sbb bapak aku mmg tak puas hati dengan hobi menghabis duit nie.....apa2 pun hati org tua kena jaga.....Apa pun alasan....bumbung kereta aku nie memang kena tukau.....baru nampak hensem...




Inilah rupanyer bila dah pasang bumbung baru......kat area utara nie selain kedai si Nod nie...ader satu lagi kedai pasang sunroof yg glamer di kulim......tokey dia nama Zamri....pd asalnya aku mmg nak pasang sunroof kat mamat Zamri nie la...tp kat kedai dia sunroof Honda EK pd masa tue takder.....si Zamri nie punya kerja mmg cun....teliti....tak macam si Nod nie.....kalau dekat kedai si Nod nie...sehari dah bleh siap....tp kalau buat di kedai Zamri....3 hari baru siap.....Apa yg sgt aku tak puas hati dgn si Nod nie bila part dia gam bumbung guna silicon....tue pasal si Nod nie bleh buat sehari jer dah siap.....sbb guna silicon...gam silicon nie cepat kering tp tak sesuai utk bumbung...utk cermin ok la...aku ada tanya si Nod nie kenapa dia pakai silicon...tak pakai gam body yg kaler puteh tue...dia ranjau aku....cehh...aku gelak dalam hati jer la...agak2 la nak goreng pun...

Untuk puaskan hati aku....waktu kereta nie aku hantar utk kerja2 mengecat.....aku korek balik semua gam silicon kat atas bumbung dan ganti dengan gam putih yg mmg digunakan utk gam bumbung kenderaan.....gam putih nie lambat kering...paling cepat pun sehari baru kering....tp kompom keter tak bocor sbb dia akan palam segala liang lubang yg ada di atas bumbung.....sbb tue la kedai Zamri Di Kulim tue ambik masa sampai 3 hari berbanding kedai si Nod nie...apa-apa pun kedua-dua depa nie ada kelebihan masing-masing...ikut kita punya citarasa nak pilih yg mana satu...





Nie gambar setelah siap pasang sunroof....jgn lupa lepas siap jer semua keja2 nie...kereta nie kena gi masuk test di Puspakom....surat dari bahagian kawal selia JPJ perlu diperolehi.....lepas test....cop di dalam geran....barulah sunroof nie diperakui sah untuk di congekkan di atas jalan raya.....



Sunroof Visor....salah satu aksesori EK yg susah nak dapat sekarang dan harga tak masuk akal.....dulu aku pakai kejap....lepas tue buang & jual kat hondarian dari Sg Petani....sbb bila pakai benda alah nie.....anak2 tak bleh nak kuarkan kepala kat atas bumbung.....apa guna ada sunroof kalau ronda2 tepi pantai...kepala tak bleh bawa kuar....



Masa nie kereta aku baru kuar kedai cat....bergetah & hensem...




Sekarang....inilah wajah kesayangan hamba....


Sekarang nie...Sunroof Honda EK/EG antara barang yg susah mau dapat dan mempunyai permintaan yg sgt tinggi oleh mamat2 Hondarian.....biasa la bila permintaan tinggi...harga pun dah tak masuk akal.....hari nie rasanya kalau nak cari sunroof jer...1.5K pun blum cukup...blum campur kos pemasangan...Ok tq sbb luangkan masa baca citer pengalaman aku...babai...

50 comments:

  1. salam tya ckit..
    sunroof rm1.5k
    upah pasang berapa RM?

    ReplyDelete
  2. dulu aku pasang...upah dia ambik RM500...sekarang tak tau la....nie no hp mamat yg buat keja ni...0134680772...nama Nod..lokasi BM

    ReplyDelete
  3. macam hebat sangat honda buruk mu ni...nak kondem2 keta proton...tak lama lagi bocor le bumbung kau ni buyauuuu...lebong macam buyau...poyo je mamat gemook nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam la lu baik sangat.... macam sial jer lu. bangkai... bangsat... musibat...

      Delete
    2. Bangsat aaa lu... bila ms lak dia kutuk proton... lu ar prasa lebey... cibai ar lu bai.... nk mrasa pecah muka kena hentak ngan siku?

      Delete
    3. Hang jaki apsal? Xdak pn ayat ckp proton teruk. Hang jer dak reti bahse. Hang musibat lubang juboq... kalu hang x reti nak baca artikel x yah la memandai nak komen... komen x kena tu der... hang skali aku libas besepah otak hang kang. Len kali baca elok2 lu br bg komen. Hang pi balik mengaji lu kt arwah bapak hang. Pi gali balik kuboq pak hang tu. Dasar keturunan musibat... pppttuuuiiihhhh

      Delete
    4. Mu ar lebong macam buyau... butuh mu... butuh bapak mu... butuh tok mu... burit mak mu... burit opah mu...

      Delete
  4. bleh bagi no fon kedai zamri tu tak

    ReplyDelete
  5. bole bg no fon zamri kt kulim tue x?/

    ReplyDelete
  6. AnonymousNov 8, 2011 12:18 AM
    salam...bukan niat dihati kondemkan proton...rasanya takder pun sebaris ayat menghina proton....cuma faktanya memang betul ....mana ader kereta keluaran proton yg ader sunroof...jd yg ada atas jalan tue semuanya mesti tebuk la....niat di hati nak berkongsi...bukan nak menyakitkan hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul bro... wa stuju... kita kat cni nk kongsi2... bkan nyer nk kutuk... tp mamat tu x faham terus jer nk kutuk. Aku nengok x der pn bahasa atau ayat yg kondem proton.... mamat tu x faham sebab dia mungkin x berpelajaran kut.... susah nak faham term2 teknikal ni... hahaha...

      Delete
    2. aku sokong kau bro..aku tidak tau di mana ayat mu yang mengutuk kereta proton.. mamat tu sekolah rendah kot atau dia jealous... aku pakai gen2..tak pun rasa sakit ..hati..

      Delete
  7. che bob....

    sorry saya takder simpan no hp zamri tue...

    ReplyDelete
  8. kedai Zamri Di Kulim?? kedai dia kt area mna?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum.. apa khabaq.... aku ni zul.. nak tanya kalau nak servis sunroof kedai kat mana ada area utara ni ? sorry tumpang tanya... baru nak belajaq..tak berapa tau..mintak pendapat kawan2...

    ReplyDelete
  10. Zul...rasanya kalau nak service....kat kedai nod n zamri bleh kot....ko nak servic aper? kalau lubang getah air tue rasanya kita bleh DIY jer....

    ReplyDelete
  11. Hari tu ada la abg ipar aku bagitau dia dah besa service sekali..ok boleh buka dan tutup...maklumlah dahlama dia tak guna.. skrg adik ipaq aku dok pakai pasal keta dia eksiden.. 2.3 bulan lepas aku try dalam hujan ada bocor..getah dia pun dah lekang... tang mana kedai dia tolong kasi map.. nanti ada kelapangan teingin gaknak pi service sekali...kalau DIY kos dia tak banyak ka...?

    ReplyDelete
  12. kalau pi kot bandar perda....sampai kat traffic light yg ada maybank...belok kanan.....lps reel keretapi ada simpang3....ambik kanan...dlm sekilo.....kedai blah kanan jalan....

    ReplyDelete
  13. bukan bro boan : sekarang dah berubah dah lokasi..kilang kari, straight, simpang 3, sebelum petronas belok kanan, 20 meter jumpa gate ketapi, straight 100 meter, jumpa simpang 3, belok kanan, straight 40 meter belah kanan (bertentangan wisma umno), jumpala si mamat nod indons tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka....tq bro...aku pun dh lama tak penah lalu situ...last pi situ pun 2008....pasang sunrup la......makin maju si nod nie....hebat2....rezeki org2 yg rajin....

      Delete
  14. zamri la ni x buat dah sunroof, dia buat halfcut ja...mber2 aku ckp better p kat not indons, lagi cantekk (bukan promosi) tapi bgtau shj.(aku org melayu- bukan spesis nod) hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka dh tak buat sunrup....dulu masa aku pi pasang kat nod...sj la tanya dia pasai zamri nie....yg baguih si nod nie...dia tak kondem kerja2 si zamri nie....cantik dan puas hati dua benda yg berbeza....kena ikut citarasa masing2...promosi pun takpa aihhh...hihi...dpt pahala...

      Delete
  15. Slm,...aku,adik aku,sepupu aku,member2 aku smua pasang sunroof kt zamri,kerja dia memang teliti,...klu xcaya bleh p kedai dia sembang dlu ngan dia cra2dia pasang sunroof,n tgok dlu dashboard ,doorvisor,n mcm2 lg keja besi dia ketuk sendiri dari besi,....bukan nk promote zamri,...tp p tgok sendiri baru tau,....

    ReplyDelete
  16. Kedai dia kt traffic light keladi kulim,...bru mggu lepas adik aku pasang s.rup kt zamri

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Abang Azizi boleh tolong rekomen tempat ketuk kereta yang bagus dan murah di sungai petani? Pendapat anda amat dihargai.

    ReplyDelete
  20. minta maaf la..sy pun tak berapa tau sgt kalau kat area sg petani..tp kalau d a.staq...dekat sg.baru gunong ada sorang brader melayu buat keja ketok bodi..byk yg kata cantik..sy tak penah buat..tp penah tgk hasil keja dia..mmg ok..nama dia kalau tak silap abg mat..ketuk je yg cun..kalau keja2 mgecat kat situ tak cun

    ReplyDelete
  21. ade2...proton saga dolu2 ade sunroof....ley ar carik klo nk pkai kt kete proton....wahahaha

    ReplyDelete
  22. nice...teringin jugak nk buat sunroof nie....
    dri pengalaman kwn2 semua,ada mslah x masuk sunroof nie??
    ada apa2 nasihat sebelom buat x??

    ReplyDelete
  23. klu kt sg petani,try p kt pmatang pasir..bengkel dia dalam skit seblah kanan klu dari trafik light...dia buat body,tp tgk aritu dia tukaq sunruf utk kenari

    ReplyDelete
  24. tukaq sunroff kalau ori seketoi bumbung rasanya byk kedai buat bodi bleh buat...kalau yg tebuk bumbung yg kena cr kedai yg betoi2 bleh buat...

    ReplyDelete
  25. Lawa kete bro...bro, loc kedai psg sunroof ni ktne?Dia leh psg sunroof utk BMW E46 x?:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh....apa2 keter pun boleh....0134680072 nod sunroof...bleh try call dia....kedai kat bandar Perda...

      Delete
  26. kedai ketuk & cat kete kt Kulim, ktne yg elok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf saya dok alor setar...so tak tau plak kalau kedai area kulim niee...

      Delete
  27. satria uk spek ada sunroof x silap sy. gud info. thankz

    ReplyDelete
  28. Salam...aku pakai Mitsubishi Super Touring...haritu aku beli sebijik ST tak jalan tapi ada sunroof...isi dlm tu aku ambik...tapi body depa sudah scrap ler pulakk...kalau pegi kat nod tu dia boleh pasang tak? brp kos kalau tebuk? tengkiu...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm....boleh bro...kos sy tak tau plak sbb harga sekarang sure tak sama dh dgn 5 tahun lepas....tapi yg pasti nod nie mmg bleh buat....

      Delete
  29. salam..saya pakai satria uk spec..bumbung dah nk bocor..ada x sunroof sekeping untuk keta ni..klu tebuk takot masalah pulak..agak2 berapa pulak kos sekali pasang n cat sekali..

    ReplyDelete
  30. Sorry bro...sy bukan pomen buat sunroof...sy cuma citer pengalaman sy jer...kalau nak tanya pasal sunroof...call .0134680072 nod sunroof....dia tokey kedai yg buat keje2 nie.....

    ReplyDelete
  31. salam! info yang jelas dan nyata! saya dari johor! banyak skang dah guna sunroof! ramai group kelisa dah buat! ada rezeki saya mungkin akan buat hoho

    ReplyDelete
  32. sy pakai proton..bumbung xde la tebuk utk masuk cermin je..die tebuk besor..ukur muat untuk bumbung sunroof asal..bumbung asal sunroof di cantum dgn bumbung asal kete..pastu welding..simen fiber n cat..nmpak oriii..

    ReplyDelete
  33. sy pakai proton..bumbung xde la tebuk utk masuk cermin je..die tebuk besor..ukur muat untuk bumbung sunroof asal..bumbung asal sunroof di cantum dgn bumbung asal kete..pastu welding..simen fiber n cat..nmpak oriii..

    ReplyDelete
  34. korang..aq pny sunroof pkai tebuk sb owner sblum ni y wat... skg dye bocor..so cmne nk wat eh? aq dok a.setar...bngkel mana dkat n ok eh? skrg mslh btoi dgn ari ujan ari2..tlg yer lau brader2 tau

    ReplyDelete